EUs regler (kosmetikforordningen (Nr. 1223 /2009)) for kosmetik (herunder også shampoo, cremer, barberskum osv) gældende fra den 11. juli 2013:
Reglerne har til formål at sikre forbrugersundhed og forbrugeroplysning ved at overvåge kosmetiske produkters sammensætning og etikettering. Reglerne indfører også en sikkerhedsevaluering af produkterne og et forbud mod dyreforsøg. Når reglerne er overholdt kan produkterne sælges i fri handel på det indre marked i EU.
Hvis man fremstiller eller importerer kosmetiske produkter fra et land udenfor EU så skal der udpeges en såkaldt ansvarlig person. Dette gælder også hvis man videreforhandler/importerer produkter i eget navn/label.
Den ansvarlige person skal sikre, at kosmetiske produkter overholder de regler, der er fastlagt i forordningen. Den ansvarlige person skal lave et dossier med produktinformationer (Product Information File). Det skal holdes opdateret og det skal være tilgængelig for de relevante myndigheder, som efterspørger det.
Produktdossieret (Product Information File) skal bl.a. indeholde:
- Produktbeskrivelse
- Sikkerhedsvurdering (Safety Assessment/Cosmetic Product Safety Report (CPSR)) Kontakt mersilconsult for mere information.
- En beskrivelse af fremstillingsmetoden og erklæring om at produktet er fremstillet efter god fremstillings praksis (GMP)
- Dokumentation for virkningen af et produkt, hvis produktet markedsføres til at have en særlig virkning
Den ansvarlige person skal registrere sine kosmetiske produkter i CPNP (Cosmetic Products Notification Portal) Det kan også gøres af en konsulent. Kontakt mersilconsult for mere information.
GMP reglerne for kosmetiske produktion stiller ikke krav om ekstern certificering, men producenten skal selv sikre sig at reglerne overholdes.
Sikkerhedsvurderingen af kosmetiske produkter skal udføres af personer med en relevant faglig baggrund som f.eks. farmaceuter.
I tilfælde af et kosmetiske produkts manglende overholdelse af reglerne, skal den ansvarlige person træffe foranstaltninger til at trække produktet tilbage fra markedet. Hvis den ansvarlige person ikke træffer alle nødvendige foranstaltninger, kan de relevante myndigheder gribe ind.
Læs også mere hos Miljøstyrelsen
Forbrugeroplysning (f.eks. produktlabel)
Det kosmetiske produkt skal være forsynet med skriftlig information i letlæselige og synlige bogstaver på beholderen eller emballagen:
- firma navn og adresse
- oprindelseslandet for importerede produkter
- indholdsvægt/volumen
- holdbarhedsdatoen
- forsigtighedsregler
- batchnummer eller fabrikationsreference
- indholdsdeklarationen(ingredients)
Mersilconsult kan hjælpe dig med udarbejdelsen af med produktdossier (Product Information File) og sikre dossier samt emballage og label overholder EU reglerne.
Vores farmaceuter kan også udarbejde Sikkerhedsvurderingen(Safety Assessment/Cosmetic Product Safety Report (CPSR)) for dine kosmetiske produkter
Mersilconsult kan også rådgive om indholdstoffer og formulering/udvikling af kosmetiske produkter
Kontakt mersilconsult for mere information.